De intentie om het goed te doen

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 14:23

De intentie om het goed te doen

Na de psychose moet je weer verder gaan met leven als alles anders is geworden. Waarschijnlijk kijk je anders tegen het leven aan en met nieuwe inzichten kom je terug onder de mensen. Geliefden die bij je waren toen je wanen en hallucinaties had die hebben ook een proces doorgemaakt en de kans is aanwezig dat zij ook het leven door een andere bril bezien.
Meestal hebben zij ook het dieptepunt meegemaakt, de opname en al het verdriet om het verlies van wat er ooit tussen jullie was. Net als vrienden of anderen die het leven in zijn volledigheid aan kunnen zien kunnen zij aanzien dat je moet herrijzen uit de puinhopen of dealen met de schepen die je achter je hebt verbrand. Dit vraagt om heel veel kracht.

Maar de meeste vrienden, kennissen, je werkgever of collega’s hebben misschien gezien dat je veranderde of ze zagen stukjes van de wanen en jou langzaam stuk gaan.

Dan komt er een moment dat jullie elkaar weer gaan zien. En daar gaat het meestal mis volgens mij want als je terug komt op bijvoorbeeld je werk, ben je niet psychotisch. Je wilt goed overkomen terwijl zij erg hebben meegeleefd. Daar sta je dan. Je bent terug en voelt je anders en je weet ook van een stigma en beseft dat jij nu zelf dit etiketje bij je draagt.

Je kent elkaar van hele andere tijden en je maakt een andere indruk. Het kan heel verwarrend zijn voor vrienden, kennissen of collega’s je nieuwe ik te zien.

Hoop kan erger worden dan de rauwe waarheid

Mensen waar je verbonden mee bent passen zich aan en jij past je aan en je relaties veranderen.
Degenen die je vermijden laten misschien wel het beste zien dat ze het er zwaar mee hebben en geen woorden weten voor het verdriet wat ze voelen, om jou en jullie relatie.

Noot: Gelukkig veranderen inzichten binnen de psychiatrie en is de ontwikkeling van de nieuwe psychiatrie in volle gang.
De ontroerende documentaire Crazywise laat dit in indringende beelden zien.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.