Vriendschap behouden na een psychose kan lastig zijn

Gepubliceerd op 18 maart 2022 om 21:28

Vriendschap behouden na een psychose kan lastig zijn. Deze week sprak ik iemand die vriendin was van iemand die psychotisch was geweest. Zij toonde me de keerzijde en vertelde haar verhaal…

De vrouwen uit dit verhaal hebben allemaal een eigen waarheid en het verhaal van Lia gaat niet over mij, ook al zijn er wel overeenkomsten.

 

Lia heeft een psychose gehad en is binnen een jaar 3 vriendinnen kwijt geraakt. Twee vriendinnen die ze langer kende hakken de verbinding in één keer door en haar allerbeste vriendin Brit lijkt nu ook haar leven uit te lopen of zij uit haar leven. Ze kenden elkaar nog maar een paar jaar en de vriendschap was hecht geworden en eigenlijk wisten ze alles al van elkaar. Nog af en toe maken ze een korte wandeling. Als ze elkaar niet in de ogen kijken en de hond van Brit krijgt de aandacht dan gaat het nog. Maar, het veilige gevoel van voorheen is weg.

Met José en Femke ging ze vaak op vakantie en met z’n drieën hebben ze veel lol gehad. Dit is na de psychose voorbij. Wat er in hen omging  is voor Lia nog steeds een raadsel en hoop dat ze elkaar ooit weer terugzien, die heeft ze niet meer. Ze heeft hen na een jaar van verdriet en veel nadenken en zoeken naar de echte reden los moeten laten. 

 

Lia bouwt, terwijl vriendschappen van jaren veranderen of zelfs helemaal stoppen, een nieuw leven op met nieuwe intense vriendschappen. Ze hoort vaak dat loslaten ook bij het leven hoort om verder te groeien.

Toch blijft er iets aan haar knagen want waarom was de ziekte zo groot voor hen dat ze niet samen verder konden? Ze was toch weer hersteld en misschien alleen assertiever en stelliger geworden als vroeger…

 

Dan komt ze Marieke tegen die ze jaren terug een keer ontmoette tijdens een cursus. Lia voelt weer die klik is en als ze over hun eigen levens vertellen, vertelt ze over de psychose die ze als erg ontwrichtend heeft ervaren.

Marieke is geraakt en Lia is erg geboeid wanneer Marieke begint te vertellen over haar vriendschap met een hele goede vriendin die een psychose kreeg. Marieke probeerde om haar goede vriendin te steunen, maar werd ook erg geconfronteerd met haarzelf en uiteindelijk haar angst om psychotisch te worden. Ze heeft toen net als meer vriendinnen uit zelfbehoud afstand genomen…

 

Ik ben dankbaar dat deze week op een mooie zonnige dag, iemand die ik maar één keer ontmoet had mij vertelde dat ze uit zelfbehoud iemand waar ze veel van hield tijdelijk los moest laten.
Verhalen van anderen zijn belangrijk om begrip voor de ander en voor jezelf te krijgen. Mijn perspectief op de vriendschappen die ik los moest laten is in elk geval veranderd.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne
2 maanden geleden

Mooi verhaal Ellen . Delen zal de wereld redden in vele opzichten.
Ik heb meerdere vriendinnen die een psychose gehad hebben ik heb bij allen her juist ervaren als verdieping van vriendschap.