Psychose en spiritueel ontwaken

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 13:51

Steeds meer mensen zien psychose als een spiritueel ontwaken, wat ondersteund wordt door de manier waarop in een aantal culturen met mensen na een psychose wordt omgegaan. Ze worden niet weggestopt of volgestopt met medicatie maar beginnen aan een nieuw leven en dit kan een nieuw leven als Sjamaan zijn. Bij een psychose wordt iemand losgezongen van de aardse of fysieke werkelijkheid. Er moet een nieuw leven worden opgebouwd omdat al het oude niet meer kan voortbestaan met de intense en vaak ontwrichtende ervaring die een psychose is.

 

Ik ben verheugd dat er psychiaters zijn die zich vol passie inzetten voor mensen die een psychose hebben gehad en die werken aan een nieuwe psychiatrie. De film Crazywise is steeds bekender en gaat over spiritueel ontwaken en toont ook een proces van dicht bij gevoel of intuïtie levensdoelen te vervullen.

 

Graag neem ik je mee naar een stukje van mijn eigen verhaal met het doel om anderen te steunen op het pad naar een nieuw leven waar plezier, zingeving  en liefde een plek kunnen hebben na één of meerdere psychoses. In 2015 kwam ik voor het eerst van mijn leven in aanraking met de psychiatrie doordat ik een ernstige psychose doormaakte. Mijn hele wereld stond op zijn kop en van degene van wie ik het meest hield, werd in mijn brein op een dag een monster. Schaamte toen ik er weer uitkwam en verder met een stigma, wist ik dat ik en wij alleen helemaal weer kon herstellen als ik vanaf dan mijn innerlijke leiding durfde te volgen.

 

Het volgen van deze innerlijke leiding of mijn intuïtie heeft me veel nieuws gebracht, wat nooit had gekund als ik de psychose niet had doorgemaakt. Ik was niet meer zo bang om anderen te verliezen om wie ik was, en deed vooral wat ik ingefluisterd kreeg alles ter bescherming van mens, dier en de aarde. Hierdoor ging ik de verbinding zien en voelen tussen alles wat leeft en mijn leven werd weer zinvol.

 

In de psychose kon ik hier nog niet bijkomen want de beelden en de angst waren te afschuwelijk om al in contact te komen met een hoger doel, ook al zag ik ook beelden die in de toekomst uitgekomen zijn. Gelukkig is het contact met mijn partner goed gebleven ook al moest hier ook afstand worden genomen en een nieuwe vorm gevonden. Oordeelloos was hij er net als familie en een aantal vriendinnen. Dit gaf me de kans om dingen te doen die ik anders nooit had gedaan. Ik ging bezig met paarden waar ik helemaal geen verstand van had en vond, wel als mensen therapeut, een heelwijze voor paarden en ook deed ik veel onderzoek met mensen die klachten hadden. Het was een bijzonder mooie tijd waarin ik de mogelijkheid kreeg om weer te landen op aarde en te doen waarvoor ik hier op aarde ben.

 

Hopelijk steunt mijn geschiedenis met psychose je om jouw weg te gaan.

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.